2011. február 12., szombat

Spagetti vongole

Egy baromi egyszerű olasz kagylós tésztaételről van szó, melyet Jamie egyik műsorában láttam először. Azóta rendszeres visszatérője az olasz gasztronómiával foglalkozó műsoroknak, úgyhogy gondoltam én is összedobok egy saját verziót.
A metróba mentem bevásárolni, mert ott szinte mindig van kimért fekete kagyló, természetesen ezúttal pont elfogyott, ahogy az lenni szokott, úgyhogy lecsaptam az utolsó pár szem Amanda kagylóra, mely sajnos nem annyira ízletes, mint a fekete kagyló, de annyira azért nem is rossz.

Maga a főzési szakasz nagyon gyorsan megy, ha az ember előtte összevagdossa az alapanyagokat és megpucolja a kagylót, akkor a főzés kezdetétől az evésig mindössze 15 percre van szükség. Ezt azért is érdemes megtenni, mert a kagyló nagyon gyorsan elkészül és nincs idő közben mással foglalkozni. Mondom ezt én, noha pont ezt a részét szúrtam el. Hiába, ha az ember a gyerekre is figyel, akkor nem célszerű közben kagylót főzni, mert könnyen elveszti az időérzékét. Ennek eredményeként a kagyló sajnos kicsit rágós lett, a tészta azonban alapvetően így is nagyon fincsi volt. A kagylóból kifolyó sós tengervíz és a bor rendkívül jó barátok, csak ajánlani tudom.

Hozzávalók:
15-20 szem kagyló
2 gerezd fokhagyma
1 piros chili paprika
1,5dl fehérbor
1 csokor petrezselyem
1 citrom
pár szem paradicsom
1 marék reszelt parmezán
1 kisebb vöröshagyma
200g spagetti tészta
A kagylókat megtisztítom, a hagymát, fokhagymát, chilit apróra vágom. A tésztát felrakom főni, közben egy nagy serpenyőben olajat melegítek, beledobom a fokhagymát, hagymát és chilit és rövid ideig fonnyasztom. Hozzádobom a megtisztított kagylót, a feldarabolt paradicsomokat, ráöntöm a fehérbort és egy fedővel lefedem. 2 percig párolom. Ráöntöm a megfőtt tésztát, jól összekeverem a kagylós cuccal, facsarok rá citrom levet és megszórom petrezselyemmel. Tálaláskor megszórom parmezánnal. 

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...