A kukoricáról is, mint oly sok mindenről, a gyerekkorom jut eszembe. Keszthely szélén a panel lakótelepünk mellett volt egy hatalmas mezőgazdasági terület, melyen évről évre kukoricát termesztettek. A lakótelepen összeverődött bandával rendszeresen jártunk be a kukoricásba nyár vége felé és bunkereket építettünk az összefont kukoricaszárakból. Egész kis erődítményeink voltak, és ezek ostromlásával töltöttük szabadidőnket, egészen addig, míg meg nem jelent a csősz a kutyájával, mikor is „Jön a csősz!” csatakiáltással felkötöttük a nyúlcipőt. Persze a konyhába is jutott mindig a kukoricából, nincs is jobb nyáron vacsira, mint egy cső friss főtt kukorica, de grillezni, salátába vagy levesbe is szeretjük.
Ezt a levest is friss csöves kukoricából a legjobb elkészíteni, ha van egy kis zöld chilink az még adna neki egy plusz karaktert, de sajnos a fővám téri Ázsia boltba nem jutottam el, így a zöld chili kimaradt belőle, majd legközelebb, mert ezt a levest muszáj újra és újra elkészíteni.
Hozzávalók:
1 doboz kukoricakonzerv
1 friss piros chili
3 szelet bacon
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
3 evőkanál kukoricaliszt
2 evőkanál tejföl (vagy 3 evőkanál tejszín)
1l hús alaplé
fél citrom leve
diónyi vaj
(pár darab felaprított zöld chili)
Vágjuk fel a bacont kockákra és pirítsuk meg egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a felaprított hagymát és a chilit. Pirítsuk ezekkel is 5-6 percig, majd dobjunk mellé egy diónyi vajat és a kukoricát. Sózzuk, borsozzuk és öntsük fel az alaplével. 10 perc főzés után keverjük össze a kukoricalisztet a tejföllel egy kis edényben és keverjük ki egy kevés főzőlével. Ha sikerült csomómentesen elkeverni, akkor öntsük a levesbe, főzzük további 7-8 percig. Adjuk hozzá a felaprított petrezselymet és facsarjunk bele egy kevés citromlevet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése