2010. november 26., péntek

Kókusztejes-currys kagyló




Első ízben Franciaországban ettünk pár szem kagylót, erről majd egy későbbi posztban részletesebben, és nagyon is bejött. Azóta rendszeresen eszünk, úgy átlagban negyedévente, de eddig mindig a boros verzióval csináltunk kagylót. Azonban a legutóbbi alkalommal kipróbáltuk ezt a currys verziót és egy fokkal még jobban bejött, mint a boros-hagymás verzió.

A kagyló evésnek azonban vannak alapvető szabályai. Kizárólag olyan kagylót főzzünk meg, ami zárt, ha nyitott, akkor kocogtassuk hozzá óvatosan a mosogató oldalához. Ha a kocogtatás hatására összezárul, akkor még él és fogyasztható, ha nem, akkor dobjuk ki. Ennek az ellenkezője igaz a főtt kagylóra. Ha nem nyílik ki főzés közben, akkor dobjuk ki. Ez tényleg fontos, mert ha nem figyelünk rá oda, akkor könnyen kiadós hányás lehet pár órán belül.
Mikor első ízben csináltuk idehaza, akkor meglehetősen tudatlanul álltunk neki a kagyló tisztításának. Abban a tudatban voltam, hogy ami kinyílt tisztítás közben az nem jó, így kb. a 2 kg kagyló felét kidobtam már, mire megelégeltem és felmentem a netre utánanézni, hogy hogyan is van ez a dolog, ennyi csak nem lehet rossz. Miután ráleltem a kocogtatós trükkre azonnal kihalásztam a kagylókat a félrerakott nylon zacsiból és láss csodát, nagyrésze szépen össze is csukódott :)



Hozzávalók 2 személyre:
1kg fekete kagyló
egy ujjnyi gyömbér
1 fél chilipaprika
2 gerezd fokhagyma
1 kis doboz kókusztej
1 marék korianderzöld
1 tk currypor
1 lime
1-2 citrom

Megtisztítom a kagylókat. Egy nagy lábosban elkezdem párolni a felaprított fokhagymát, lereszelt gyömbért és apróra vágott chilit. Pár perc után hozzáadom a curryt, azzal is pirítom egy fél percet, majd hozzáadom a kókusztejet. Magasabb hőfokra kapcsolom, hozzáadom a kagylókat, jól átforgatom a szószban és lefedem. 3-4 percig rotyogtatom, majd hozzáadom a lime levét és a felaprított koriandert. Jól összerázom, lekapcsolom a tűzhelyet és lefedem a lábost, hagyom 3-4 percig, majd tálalom frissen sütött baguette-el és citromgerezdekkel. Sajnos elfelejtettem citromot és lime-ot venni, és mindkettő nagyon hiányzott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...