2010. november 28., vasárnap

Tökéletes sült csirke



A sült csirkéről az embernek általában az áruházak mellett a parkolóban elhelyezett mobil grillcsirke árus jut eszébe. Egy hétvégi nagybevásárlást követően, mikor az embernek már a füléről is csomag lóg, mindig kísértésbe esem a csirkés előtt elhaladva. Megcsap a kiáradó sült hús illat, látjuk a csöpögő zsiradékot. Uhhh. Sokszor csábul el az ember, de mikor hazaérünk és megesszük, akkor többnyire marad bennem valami hiányérzet. Ok-ok, jó volt, főzni sem kellett, de általában ki vannak szárítva a jószágok és kevés olyan grill csirkét ettem, amelyik nem a kommersz sültcsirke fűszersóval készült, sajnos. Ugyanaz a bajom ezzel is, mint a vegetával, a mindent elnyomó kommersz sós íz, eltéveszthetetlen.

De most felejtsünk el mindent, amit eddig a sült csirkéről hittünk. Ez a recept teljesen más megvilágításba helyezi a dolgokat. Pár hónapja találtam rá a neten a receptre (Jamie is erre esküszik), amit miután első ízben kipróbáltuk azonnal tudtuk, hogy ez az, amit kerestünk. Fantasztikusan szaftos hús, de közben ropogós bőr. Tökéletesen kiérezni a csirke ízét, bár nincs olyan sok neki, és mellette nagyon kellemes a citrom alig érezhető pikáns íze. Sok pozitívumot lehet róla elmondani, de ha őszinték akarunk lenni, akkor azt is meg kell említeni, hogy nem a diétázók mintapéldánya ez az étel. A bőr alá betuszkolt 150g vaj megteszi a hatását, így javallott valami könnyű köretet készteni mellé.



Hozzávalók a sült csirkéhez:
1 egész, lehetőleg tanyasi csirke
150g vaj
1 citrom lereszelt héja
bors

Hozzávalók a zöldborsóhoz:
1 vöröshagyma
3 szelet bacon
200g zöldborsó
1 citrom

Tisztítsuk meg a csirkét. Ezután jön az erotikus része J. Mutató ujjunkkal óvatosan nyúljunk be a bőr alá és tágítsuk ki a bőr és a hús közötti részt, de nagyon vigyázzunk, nehogy felszakadjon a bőr. Amilyen mélyen csak lehet ujjazzuk meg a csirkét, próbáljunk a hátán és combon is minél mélyebbre jutni, de a legfontosabb terület egyértelműen a melle, a vaj tökéletesen szaftosan tartja a könnyen kiszáradó mellhúst.
A vajba keverjünk bele sót, borsot és a reszelt citromhéjat, majd óvatosan tuszkoljuk be az ujjunkkal a vajat a kialakított bőr alatti helyekre. Az egész csirkét sózzuk meg és tegyük be az előmelegített sütőbe 170 fokra. Ha időközben túlságosan pirulna a combja vagy a szárnya, akkor tekerjük be alufóliával.

Közben egy nagy serpenyőben melegítsünk egy kevés olajat és vajat. Dobjuk hozzá a felaprított bacont, ha pirulni kezd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Pár percig pároljuk, adjuk hozzá a zöldborsót és kapcsoljuk feljebb a tűzhelyet. Facsarjunk rá egy fél citrom levét, sózzuk, borsozzuk és pirítsuk, amíg megpuhul.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...