2010. december 16., csütörtök

Birsalmás almakrémleves


Ha az ember meghallja a birsalma nevet, akkor elsőre többnyire a birsalmasajt jut eszébe, közvetlenül utána pedig a pálinka, legalábbis nekem. Manapság szerencsére egyre felkapottabb lett ez a gyümölcs, mivel fanyar ízét jól lehet kombinálni különböző ételek elkészítésénél.

A birs a Kaukázus környékén őshonos, vitamintartalma magasabb az almáénál, és a gyümölcsök közül a birsnek a legnagyobb a pektin tartalma (a pektin a szervezet méregtelenítésében játszik szerepet). Emellett gyulladáscsökkentő hatása is van, így gyógyászati szempontból sem elhanyagolható.
Alapvetően nyersen a legegészségesebb (birsalmalé formájában szokták fogyasztani), de főzve is kitűnő alapanyag, azonban savanykás ízét feltétlenül ellensúlyozni kell valami édeskés hozzávalóval.


Hozzávalók:
1db birsalma
2db közepes méretű alma
1tk torma (üveges, vagy lehet frissen reszelt is)
600ml zöldségalaplé
100ml fehérbor
200ml tejszín
2 szál újhagyma
60g vaj
1 citrom
1ek cukor
metélőhagyma a díszítéshez

Az újhagymát felkarikázom és egy kevés vajon megpárolom. Hozzáadom a citrom lereszelt héját, a tormát és a cukrot. 2-3 percig párolom, majd felöntöm a borral. A birsalmát illetve az almákat meghámozom, kiveszem a magházat, felkockázom és mehet a lábosba az alaplével együtt. Addig főzöm, míg az almadarabok megpuhulnak. Amint megpuhult lehúzom a tűzhelyről, kicsit hagyom hűlni, összeturmixolom. A hideg vajdarabokat és a tejszínt hozzákeverem, picit felmelegítem, de nem szabad forrnia, mert kicsapódik a tejszín és a vaj is. Sózom, borsozom, ha kell adok hozzá még citromlevet vagy cukrot. Tálaláskor igény szerint egy kevés metélőhagymával meg lehet szórni a leves tetejét.
Az alma édessége, a birsalma fanyarsága és a torma csípős-pikáns íze érdekes kombinációt alkot. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...