Az átlag magyarhoz képest szerencsére mi nem csak karácsonykor eszünk halat. Általában fogast szoktunk sütni karácsonykor, azonban ezúttal előétel és leves formájában került a hal az asztalra.
Az alábbi receptet a receptvarázson olvastam, elég sokat változtattam rajta, így alakult ki az alábbi verzióm. A recept nagyon egyszerű, elkészítése nem igényel fél óránál többet.
A paradicsomtól kellemesen savanykás, a tejszín krémessé teszi, az édeskömény roppanóssága jól kompenzálja a lágy halhúst. Érdemes valamilyen erősebb húsú halból készíteni, ami nem esik szét és bírja a levesben való melegítést.
Hozzávalók (5-6 főre):
1 nagy édeskömény gumó
1 nagy fej vöröshagyma
1 paradicsom konzerv
1 citrom
3-4 evőkanál tejszín
1l hal alaplé (sajnos ez nem volt otthon és időm sem volt készíteni, így sima vízzel készült)
1,5-2 dl fehérbor
700-800g halfilé (ezúttal afrikai harcsa került bele)
1 ek vaj
A haldarabokat felkockázom és besózom. A hagymát és az édesköményt felvágom, kevés vajon és olajon megpirítom, sózom, borsozom. Felöntöm a fehérborral és hagyom, hogy kicsit kiforrjon belőle az alkohol. Hozzáadom a paradicsomkonzervet és addig főzöm, amíg az édeskömény kicsit megpuhul. Én úgy szeretem, ha az édeskömény kicsit ropogós marad. Adok hozzá egy kevés citromlevet és beízesítem. Hozzáadom a feldarabolt halat és mérséklem a tűzhely hőmérsékletét, hogy csak picit forrjon. Amint a hal megfő, ez csak pár percet jelent, lehúzom az edényt a tűzről és hagyom kicsit kihűlni, majd hozzáadom a tejszínt. Óvatosan visszamelegítem, hogy ne csapódjon ki a tejszín, tálalom és az édeskömény zöldjével díszítem.
A fotó az elkészítés másnapján készült, így a felmelegítéstől kicsit kicsapódott a tejszín.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése