2010. december 7., kedd

Egy kis hétvégi bajor hangulat - Bajor gombóc leves




Noha elmúlt már az oktoberfest ideje, Birgit és Hans-Jürgen sem énekel összekarolva virslit és sört szorongatva Thomas Gottschalk valamely népi műsorában, mégis sikerült egy kis bajor hangulatot csempészni a vasárnapi asztalra.
Gyermekkorom egyik kedvenc bajor kajája volt ez a gombócleves, és mivel már akkor is komoly húsevő ragadozóként tartottak számon, így a nem kis mennyiségű füstölt csülök a levesben csak tovább fokozta vonzalmamat.
A recept nem túl bonyolult, igazából az egyetlen problematikus része a dolognak, hogy eltaláljuk a gombóc megfelelő állagát. Ez most jelen esetben pont nem sikerült tökéletesre (egy kis zsemlemorzsa még elfért volna, hogy keményebb legyen), de így sem volt rossz.

Hozzávalók a gombóchoz:
3 zsemle
1,5dl tej
2 tojás
20-25 dkg füstölt csülök
1 ek liszt
1 ek zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem
1 vöröshagyma
Bors

Hozzávalók a leveshez:
20-25dkg füstölt csülök
3 sárgarépa
1 karalábé
1 kis darab zellergumó
2 petrezselyemgyökér
1 csokor petrezselyem
1 vöröshagyma



Egy kis darab füstölt csülköt felrakok hideg vízbe főzni, 5-6 gerezd fokhagymával, egész borssal, pár darab babérlevéllel és lassú tűzön 2-3 órát főzöm, amíg megpuhul. Félrerakom. Egy nagy lábosban olívaolajon megpirítom a hagymát, az apróra vágott zöldségeket illetve hozzáadom a felaprított csülök felét. Felöntöm ¾ rész vízzel, ¼ rész csülöklével (ezt lehet variálni, ki hogy szereti).
A zsemléket egy nagy tálban apró darabokra vágom, ráöntöm a felmelegített tejet és lefedem, amíg magába szívja. Hozzáadom a lisztet, tojásokat, morzsát, egy lereszelt vöröshagymát, a felaprított petrezselymet, a felaprított csülök másik részét, sózom, borsozom. Ha nem elég kemény, akkor adok hozzá még morzsát. Fontos, hogy a zsemledarabok jól szét legyenek nyomkodva, mert ha nagyobb darabban maradnak és a gombóc szélére kerülnek, akkor főzés közben a zsemledarab megszívja magát nedvességgel és egyrészt szétesik a gombóc, másrészt kellemetlen tud lenni a szétázott zsemle a levesben (Sajnos ez történt az én esetemben 1-2 gombócnál).
Ha megpuhultak a zöldségek a levesben, akkor nagyon alacsony fokozatra kapcsolom a tűzhelyet és óvatosan belerakom a megformázott gombócokat. Min. 15 percig nagyon lassú tűzön főzöm (ne forrjon!).

2 megjegyzés:

  1. Tetszetős hami!
    Egy fincsi steaket, könnyen elkészíthető mártással és egy aranygaluska receptet kérek szépen. :)

    VálaszTörlés
  2. steak-et per pillanat nem tudok produkálni (bár valamikor talán eljutok Józsihoz a Fővám téri csarnokba érlelt marháért), de egy kitűnő párolt marhát teszek fel még ma, az aranygaluskát meg majd pótoljuk :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...