2010. december 13., hétfő

Vaníliás panna cotta narancs mártással


Egy ideje már kacérkodom ezzel az olasz édességgel. A panna cotta gyakorlatilag egy tejpuding, melyet zselatinnal keményítünk, elkészítése egyszerű, nem bonyolult, viszont sokoldalú. Mint már korábban írtam nem vagyok túlságosan édesszájú, de az első próba után azonnal tudtuk, hogy megvan a karácsonyi vacsi leendő desszertje.
A panna cotta Észak-Olaszországból származik, a fagyi egyik kellemes alternatívája. Alapvetően nyári édességnek számít, de télen is megállja a helyét. Vendégeknek már csak azért is érdemes készíteni, mert előre összeállítható és a hűtőben tárolható.



Hozzávalók a panna cottához:
500ml tejszín
75g cukor
1 vanília rúd
1 zacskó zselatin (Dr. Oetker 20g-os zselatin fix)

Hozzávalók a narancs mártáshoz:
100g cukor
2 narancs
egy késhegynyi fahéj

Először a panna cottát készítem el. A tejszínt, a cukorral odarakom egy lábosban a tűzhelyre. A vanília rudat szétvágom és kikaparom belőle a magokat (ne vaníliás cukrot ha lehet....). A magokat és a vanília rudat is hozzáadom a tejszínhez. Felmelegítem (elvileg 80 fokra kellene), de nem szabad forrnia! Ha kicsit felmelegedett leveszem a tűzről, félrerakom és hagyom kihűlni. Ha kihűlt, kiveszem a vanília rudakat, hozzákeverem a használati utasítás szerint előkészített zselatint és hideg vízzel kiöblített szuflé formákba öntöm. 4-6 órára, de inkább egy egész éjszakára berakom a hűtőbe. Tálalás előtt tegyük pár másodpercre forró vízbe a szuflé formákat (tényleg csak pár másodperc legyen, mert könnyen szétfolyhat), egy hegyes késsel válasszuk el a szélét a forma falától majd óvatosan borítsuk ki egy tányérra.

Közben elkészítem a narancsmártást. 1 narancsot meghámozok és hajszálvékonyra vágom a narancshéjat (lehetőság szerint minél kevesebb fehérje maradjon rajta). A cukorral együtt lábosba rakom, a hártyák közül kivágott narancscikkelyekkel együtt és elkezdem felmelegíteni. A másik narancsot is meghámozom és a belsejét felcikkelyezve hozzáadom. Picit forralom és egy kevés hideg vízben elkevert keményítővel sűrítem. Utólag jöttem rá, hogy a narancs cikkelyeket csak a végén szabadott volna beletenni, mert így picit szétfőttek.


Fantasztikusan bársonyos, krémes, mellette hideg és édes, a narancs pedig kellemesen fanyar.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...