2010. december 12., vasárnap

Grillezett lazac és tintahal fetasajtos polentával és mango salsával



Halat enni jó, csak sajnos tenger híján relatíve korlátoltak a lehetőségeink e téren. Minimum heti egyszer illene halat ennünk, mert rengeteg jótékony hatása van. Segít a szívritmus zavarok megakadályozásában, csökkenti a depressziós tüneteket, csökkenti az öregkori szemromlást és még folytathatnánk. Szerencsére azért van pár hely ahol az ember friss tengeri halhoz juthat, de az sajnos semmiképpen sem lesz olcsó. A Coraban vagy a Metroban azért majd minden héten ki lehet fogni valamilyen akciót, ezúttal lazacfilé volt kedvező áron, úgyhogy gyorsan be is ruháztunk pár szeletre és mellé 4 db tintahal is ugrott a kosárba.

A polenta kb. egy-másfél éve került fel a családi étlapra, azóta rendszeresen csinálunk különböző verziókban. Elkészítése rendkívül egyszerű, felhasználási lehetősége elég sokrétű. Ezúttal a tegnapról megmaradt feta került bele. Az állagát szintén lehet variálni, most egy kicsit masszívabb kása állagút csináltam, de lehet sűrűbbre is, amit megszilárdulás után grillezni is lehet.

A salsa szintén nem egy bonyolult dolog, csak össze kell aprítani a  hozzávalókat és összekeverni. Frissessége jól kiegészíti a halat és a polentát. (recept itt)

Hozzávalók a polentához:
300g kukoricadara
1,2l víz
100g parmezán
150g feta

450g lazacfilé
4 kis méretű tintahal

A lazacot lepikkelyezem, egy konyhai papírtörlővel leitatom róla a nedvességet, sózom, borsozom. A tintahalat kibelezem, a fejét kettévágom a szemei felett, megtartom a csápokat és kiveszem a szájszervét. A kapott csőszerű testét óvatosan fél centinként bevágom vigyázva, hogy ne vágjam át teljesen (így sütésközben olyan lesz, mint egy harmonika), sózom, borsozom.

1,2 l vizet felrakok forrni, amint forr a víz beleöntöm a darát és egy habverővel folyamatosan keverem. Sózom, borsozom, majd 10-15 perc kevergetés után hozzáadom a felkockázott fetát. Ezzel is kevergetem egy pár percig, majd lehúzom a tűzről. Hozzáadom a lereszelt parmezánt, és után ízesítem ha kell. Vigyázzunk, mert a polenta főzés közben nagyon forró! Hagyom kihűlni.

Amint kész a polenta előveszem a grill serpenyőt és felforrósítom. A lazacszeletekre és a tintahalakra öntök egy kis olívaolajat és berakom a forró serpenyőbe. A lazacot először a bőrös felével lefelé. A tintahalnak elég 2-3 perc, közben gyakran forgatom. A lazacot csak akkor fordítom meg, ha a felső fele kezd kifehéredni. Ekkor megfordítom és kb. harmad annyi ideig sütöm, mint a bőrös felén. A hal akkor jó, ha a bőre ropogósra pirult, belül nem nyers, de még picit szaftos, nem száradt ki. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy a halnak sütés vége felé van még egy pici rugalmassága. Ha nincs ellenállása és rugalmassága, akkor már túlsütöttük és kiszáradt.

Salsával és polentával tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...