Eljött a narancs szezon és szerencsére egyre finomabb, lédúsabb narancsokat lehet kapni, így igyekszünk a lehető legtöbb formában felhasználni. Desszertekben gyakran használjuk, salátában azonban nem annyira hétköznapi. Pedig ebben a receptben elképesztően jó elegyet alkot a lédús-savanykás narancs, a harsogó zellerszárral és a szánkban apró bombaként szétrobbanó édes gránátalma magokkal. A saláta önmagában is fogyasztható, de a szaftosra sütött sós szűzpecsenye tökéletesen kiegészítette a savanykásan-édeskés salátát.
Hozzávalók:
1 gránátalma
1 csomag szárzeller
3 nagyobb méretű narancs
1db szűzpecsenye (kb. 400g)
A zellerszárat nagyon vékony szeletekre vágom és egy tálba rakom. A narancsokat egy késsel megszabadítom a héjától a fehér réteggel együtt, majd a narancs gerezdjeiből kivágom a ”filéket” úgy, hogy a gerezdek közötti hártyák mellett vágok bele a húsba ék szerűen és kiemelem a húsdarabokat. A gránátalmát kettévágom és egy fakanállal kiverem belőlük a magokat. Hozzáadom a zellerhez a narancsgerezdekkel együtt, adok hozzá olíva olajat, sózom, borsozom.
A szűzpecsenyét lehártyázom, sózom, borsozom és egy forró lábosban olíva olajon körbepirítom. A megpirított húst átrakom egy tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőbe rakom kb. 10 percre. 5 percnél megfordítom, majd 10 percnél megnyomkodom a húst. Ha olyan az állaga, mintha megnyomnám a tenyerem közepét, akkor még szaftos, de jól átsült. Én ennél egy fokkal kevésbé átsütve szeretem, ha a közepe nagyon enyhén még rózsaszínű. 5 percet pihentetem, majd felszeletelem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése